image

1-1-1

Lekker in je lijf

Go keto!

Vroeger beschouwden we vetten als flinke dikmakers. En eerlijk is eerlijk: hun naam werkte niet echt in hun voordeel… Vandaag de dag hebben vetten een heel andere reputatie. Het keto dieet is een koolhydraat-arm dieet, waarbij jouw calorie-inname voor 60-80% uit vetten bestaat. De bedoeling is, dat je je lichaam in ‘ketose’ brengt: een toestand waarin je vooral opgeslagen vet verbrandt.

Wat is ketose?

Je bereikt de staat van ketose via een fysiek proces, dat wetenschappers ketogenese noemen. Het dieet bevat weinig koolhydraten, en daardoor krijg je in feite niet genoeg glucose. Maar je lijf heeft intussen wél die glucose als brandstof nodig om actief te kunnen blijven. Daarom wordt in dat proces de concentratie ketonen in je bloed verhoogd door vetzuren af te breken.

 Wat mag je niet eten en drinken?

Er staat nogal wat op de lijst van ‘Verboden Vruchten’. Een kleine opsomming: rijst, pasta, haver, tarwe, aardappelen quinoa, brood, ontbijtgranen, alles met suiker (dus ook geen fris), vetarm of dieetvoedsel, alles met alcohol, melk, rode bieten, erwten, bruine bonen.

Wél eten en drinken!

Gelukkig is er ook het één en ander dat wél mag. Onder meer vis, noten, eiwitten, zuivelproducten (maar dus geen melk), courgette, bloemkool, komkommer, spinazie, champignons, sla, snijbiet, olijf- en plantaardige olie, eieren, asperges, vlees, zaden. Met het keto dieet ontzeg je jezelf heel veel. Maar je krijgt er ook veel voor terug.

Hoe ga ik mij voelen?

Met name de eerste dieetdagen vallen niet mee. Je moet namelijk écht even doorbijten. Vermoeidheid slaat onverbiddelijk toe en het zal lastig zijn om je goed te concentreren. Je eist van je lijf dat ’t tijdelijk overstapt van koolhydraten naar vetten, en dat gaat niet zonder slag of stoot. Ben je er eenmaal aan gewend, dan gaat het geheid soepeler en ga je je ook langzaamaan beter voelen.

Doe het met mate!

Eén van de belangrijkste voorwaarden is, dat je het met mate doet. Dus vooral: ga er niet te lang mee door. Dat lukt de meesten sowieso al niet, omdat het behoorlijk streng is en je een heleboel spullen gewoon moet laten staan. Daardoor loop je het risico, dat je van allerlei vitamines te weinig binnenkrijgt. En je moet bijvoorbeeld ook goed letten op de inname van magnesium: héél belangrijk!

Kan ik er in m’n eentje aan beginnen?

Het kan prima voor je uitpakken, maar doe het liever onder begeleiding van iemand die er écht verstand van heeft, bijvoorbeeld een diëtist of iemand die zich heeft gespecialiseerd in dit dieet.

Zij kunnen je begeleiden en jou vertellen in hoeverre jij de voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Wellicht adviseren ze jou ook om Intermittent Fasting toe te passen (vraag bij ons gerust info daarover). Los daarvan: zij kunnen je sowieso de weg wijzen naar een eetpatroon dat bij je past.

 

Uitgelicht

image

6-2-2024

Proteïne Power

Je lijf bestaat voor een belangrijk deel uit eiwitten. Zelfs voor zo’n vijftien tot twintig procent. Deze proteïnen - andere naam, dezelfde inhoud - vormen een onmisbare schakel in je lichaam, omdat ze de leveranciers zijn van calorieën en aminozuren.